Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocuklarda kolay morarmaya dikkat!

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Büşra Topuz Türkcan, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hemofili hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Kocaeli Şehir Hastanesi'nde Çocuk

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Büşra Topuz Türkcan, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hemofili hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Türkcan, “Kalıtsal kanama bozuklukları tüm dünyada 7,5 milyondan fazla insanı etkilemektedir. Kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan faktör 8 ve 9’un doğumsal eksikliği sonucu ortaya çıkan, X kromozomuna bağlı genetik geçiş gösteren ve ömür boyu süren kanama hastalığı olan hemofili, ağır kanama bozuklukları arasında en sık karşılaşılandır. Faktör 8 eksikliği olan hemofili A, 5000 canlı doğumda 1; faktör 9 eksikliği olan hemofili B 30000 canlı doğumda 1 görülür. Hastaların 1/3’ünde aile öyküsü yoktur. Hastalık çoğunlukla taşıyıcı kadınların erkek çocuklarında görülür” dedi.

BELİRTİLERİ NELER?

Belirtileri vurgulayan Dr. Türkcan, “Erken çocukluk döneminde, özellikle emekleme zamanı sonrası kolay morarma, eklem içi ve kas içi spontane kanamaların varlığı ve girişimler-travma sonrası beklenenden uzun süren kanama öyküsünün varlığı hemofiliyi akla getirmektedir. Kanama sıklığı ve şiddeti faktör düzeyi ile ilişkilidir. Plazmadaki normal faktör aktivitesi yüzde 50-150 arasındayken, yüzde 1 altında olması ağır hemofil, yüzde 1-5 arasında olması orta hemofili, yüzde 5’den fazla olması hafif hemofili olarak sınıflandırılır” açıklamasında bulundu.

GEN TEDAVİSİ GÜNDEMDE

Bu hastaların takipleri hematoloji uzmanları tarafından yapılmalı ve hastaya uygulanacak tüm girişimsel işlemler öncesi hastaya koruyucu faktörler uygulanması gerektiğini belirten Dr. Türkcan, “Bu hastalarda kan alma ve aşı uygulamaları en ince iğneler ile yapılmalı ve uygulama sonrası bölgeye en az 15 dakika bası uygulanmalıdır. Faktör yerine koyma hemofili tedavisinin temel unsurudur. Bu hastalar düzenli faktör kullanımı ile hayatlarına güvenle devam edebilirler. Son zamanlarda gen tedavileri de gündemdedir” diyerek sözlerini sonlandırdı.