Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dijitalleşme akran zorbalığını artırdı

Okulda ya da sosyal hayatta fiziksel şiddet, sözlü taciz ve siber zorbalık gibi farklı biçimlerde yaşanan akran zorbalığı, son dönemde çok arttı. İki çocuktan biri akran zorbalığına uğruyor. Sosyal medya, dijitalleşme ve pandemi bu zorbalığı artırdı

Okulda ya da sosyal

Günümüz dünyasında çocukların maruz kaldığı en büyük problemlerden biri olan akran zorbalığına karşı bir şampuan markası “Zorbalığı Kafandan At” projesi başlattı. Bu kapsamda Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile iş birliği yapılarak, hayata geçirilen projede, akran zorbalığına karşı farkındalık sağlanması amaçlanıyor.

AVRUPA’DA DA YÜKSEK
Pedagog Tansu Oskay ile akran zorbalığını konuştum. Oskay, araştırmaların yüzde 50’nin üzerindeki çocuğun akran zorbalığına maruz kaldığını gösterdiğini söyleyerek, rakamların Avrupa ülkelerinde de farklı olmadığını kaydetti. Oskay “Bu oran özellikle ortaokul yıllarında yüzde 60’lara kadar çıkabiliyor. Yani 2 çocuktan biri akran zorbalığına uğruyor” dedi. “Kızlar da mı erkekler de mi akran zorbalığı daha çok görülüyor” sorusuna ise Oskay şu yanıtı verdi: “Erkek çocuklar daha çok fiziksel akran zorbalığına uğruyor. Kızlar ise gizli kapaklı metotlarla bunu yapıyor. Örneğin yakın arkadaşı gibi davranıp, aslında onu duygusal olarak aşağıya itiyor. Kızlar, daha planlı zorbalık yapabiliyor. İlk başta zorbalığa uğrayan çocuk da bunu anlamıyor. Bazı kızlar lider gibi davranıp, dışlama, kızlar arasında küçük düşürme gibi planlı ve organize davranabiliyor” dedi.

EBEVEYNLER SIRDAŞ OLMALI
BÖYLE bir durumda çocukların ve gençlerin ailelerine açılmalarını sağlamak için dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Oskay, “Ebeveynlerinin özelini paylaşabileceği sırdaşları olduğunu hissetmeli. Bu rahatlık çocuğun sevebileceği aktiviteleri birlikte yaparak sağlanabilir. Bu da çocuğun ebeveynlere açılma şansını artırır. Zorbalık durumu konuşulduktan sonra bu sır çocuğun izni dışında kimseyle paylaşılmamalı ve kurulan güven bağı sarsılmamalı. Çocukla profesyonel yardım alma konusu onu rahatsız etmeyecek bir şekilde tekrar tekrar konuşulmalı” dedi.

OKULLARDA AKRAN ZORBALIĞINA KARŞI EĞİTİM
TOPLUM Gönüllüleri Vakfı Projeler Yöneticisi Çiğdem Güler, “Akran zorbalığı ile mücadelede; öğretmenlerin, okul yetkililerinin, okul çalışanlarının, ebeveynlerin ve öğrencilerin mutlaka birlikte hareket etmesi gerektiğini gördük. İstanbul’da belirlenen okullarda eğitimlere başlandı. Projenin devamında Ankara ve İzmir’de de eğitim verilecek. Bu şiddet türüne karşı hep birlikte mücadele edersek, barışçıl bir sınıf ve okul ortamı yaratabileceğimizi anlattık. Gençlerle birlikte eğitimin son aşamasında hazırlanan ‘Zorbalığa Karşı Ortak Kurallar Belgesi’, öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle sahiplendi” dedi.