Geçmişte Akdeniz’in Las Vegas’ı olarak da nitelendirilen Maraş, Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılarak askeri bölge ilan edildi. Maraş; Türkiye’nin pek çok kez girişimde bulunmasına karşın Rum tarafının uzlaşmaz tavrı nedeniyle kapalı kaldı, adının başına ‘kapalı’ tanımlaması eklendi.
Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yıllarca süren çabası sonucu Maraş 2020 yılında kademeli olarak açıldı. Açılır açılmaz ziyaretçi akınına uğrayan kentte terk edilmişliğin izleri varlığını koruyor. Terk edilmiş arabalar, vitrinlerde kalmış mankenler, solmuş tabelalar ve yıllardır dokunulmayan yapılarla Maraş, “hayalet şehir” olarak anılmaya başlandı. Peki Kapalı Maraş bölgesi neden tam manasıyla açılamıyor? Kapalı Maraş’ta bulunan yapıların bazıları Rumlara ait.
Bölgenin yeniden canlandırılabilmesi için kamulaştırma kararı alınarak, askeri statüden çıkartılması gerekiyor. Arşiv belgeleri Kapalı Maraş’ın vakıflara ait olduğuna yönelik önemli belgeler sunuyor. Bu görüşe Ankara da destek veriyor.
Geçmiş yıllarda KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki Kapalı Maraş müzakereleri sonuçsuz kaldı. Müzakerelerin ne zaman yeniden başlayacağı ise belirsiz. Bir zamanlar Marliyn Monroe, Sophia Loren gibi dünyaca ünlü isimlere ev sahipliği yapan Maraş, bir kez daha eski cazibesine kavuşmayı bekliyor.