Altın Çağ’ın en önemli hekimi olan ve tıp tarihinin en büyük isimlerinden biri olan İbn-i Sina, çalışmalarıyla dünya tıp tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Aradan geçen yüzlerce yıla rağmen, hala önerilerinin ve tedavilerinin modern tıpta kullanılması ile öne çıkıyor.
“Polimerik erken tıbbın babası” olarak da anılan İbn-i Sina, sağlıklı bir yaşam için gereken birçok tüyo vermiş, aynı zamanda hem hastalıklara çare olabilecek hem de erken yaşlanmaya karşı önemli reçeteler sunmuştur. Neredeyse bin yıl kadar önce yazdığı Tıp Kanunu adlı metinde, birçok tavsiyede bulunmuş ve bu kitap, aynı zamanda modern tıbbın en önemli kaynaklarından biri haline gelmiştir. Bu tüyolarından bazıları ise cilt bakımı ve güzellik tavsiyeleri ile ilişkiliydi. Bu kaynakta, sağlıklı bir cildin en iyi yönünün “doğal kaynaklar” olduğunu gösteren İbn-i Sina, cilt bakımı ve temizliğinde bu kaynaklardan faydalanılması gerektiğini vurguluyor. Hatta bu tariflerin o kadar etkili olduğu düşünülüyor ki, Osmanlı’nın güzelliği dillere desten sultanı Hürrem Sultan’ın da bu reçetelerden faydalandığı belirtiliyor. İşte İbn-i Sina’nın yüzyıllık cam cilt reçetesi ile güzellik sırları…
Hemen hemen hepimiz daha temiz ve daha sağlıklı bir cilde sahip olmak için bu cilt bakım tavsiyelerini benimsemeye çalışıyoruz. Bununla birlikte, herkesin cildi birbirinden farklı. Dolayısıyla, bazı insanlar için iyi gelen cilt bakım önerileri, diğer insanlar için farklı olabilir. Sonuç olarak, sağlıklı bir cilt için doğal ve zararsız bir bakım rutini uygulamak gerekir. Yaklaşık bin yıl önce İbn-i Sina’nın reçetesi, güzellik ve cilt sağlığı konusunda bize yol gösteriyor.
DERİNLEMESİNE TEMİZLİK
Cildimiz, gün içerisinde farklı çevresel faktörlere maruz kalıyor ve bu durum yağlanma ve siyah nokta gibi sorunları beraberinde getiriyor. İbn-i Sina, bu noktada cildi derinlemesine temizlemek gerektiğini öneriyor.Daha sağlıklı bir cilde kavuşmak için yapmanız gereken en önemli şey, cildinizi iyice temizleyip fazla yağlardan arınmasını sağlamaktır. İbn-i Sina, cilt temizleme işlemi için doğal sabunlar kullanılmasını tavsiye ediyor.
GÜL SUYU
Gül suyu, içeriği nedeniyle derinlemesine bir cilt temizliği için en iyi seçeneklerden biridir ve neredeyse tüm cilt tipleri için uygundur. Cildi temizlemenin yanı sıra nemlendirmek için de kullanılabilir. Gül suyu eskiden kırışıklıkları azaltmak için de kullanılıyordu.
OĞUL OTU
Oğul otu, birçok cilt sorununa iyi gelir ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Eskiden kırışıklıkları önlemek için de bu bitkinin yaşlanma karşıtı özellikleri kullanılıyordu. Oğul otu aynı zamanda sivilce, güneş yanığı ve bazı lekeleri iyileştirir.
Oğul otunu hazırlamak da son derece basit. Tarif ise şöyle;
- 1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı oğul otu koyun ve kaynatın.
- Suyunu süzün ve on dakika kaynattıktan sonra buzdolabında bekletin.
- İstediğiniz zaman bu suyu pamuk yardımıyla cildinize sürün. Dikkatli kullanın.
DÜZENLİ KESE KULLANIMI YAPIN
Kese kullanımı, ölü derileri ciltten temizleyerek daha parlak ve sağlıklı bir görünüm sağlar. Kesenin düzenli kullanımı, cildin renk eşitsizliğini giderir.
ÇAY AĞACI YAĞI
Çay ağacı yağı, cilt için birçok faydaya sahip. Ama en çok öne çıkan noktalardan biri; bakterileri yok etme özelliği. Bu doğal yağ, ciltteki iltihaplanmaların kurumasını sağlar ve şişlik ve kızarıklıkları azaltır. Antibakteriyel özelliği de cilt dokusunu korur. İbn-i Sina, çay ağacı yağının ve içeriğindeki ürünlerin sağlık açısından faydalı olabileceğini belirtmiştir.
Daha önce kullanmadıysanız olası bir alerjen riskine karşı, tüm bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.