Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da bir deprem daha!

AFAD verilerine göre Kütahya Simav’da 3,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 05:50’de meydana gelen depremin derinliği 8,31 km olarak ölçüldü.

AFAD verilerine göre Kütahya Simav'da 3,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

KÜTAHYA’DA NEDEN SIK SIK DEPREM OLUYOR?

PROF. DR. SÖZBİLİR: PANİK OLUŞTURACAK BİR DURUM YOK

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, merkez üssü Simav ilçesi olan 4,5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.

Depremin Karakoca ile Madenköy arasında meydana geldiğini belirten Sözbilir, şunları kaydetti :

“AFAD ve uluslararası sismoloji istasyonları tarafından yapılan odak mekanizma çözümlerine göre, depreme neden olan fay baskın eğim atımlı normal fay niteliğindedir. Bu deprem 2011-2012 yıllarında Naşa-Simav civarında 5,7 büyüklüğüne kadar meydana gelen depremler sonrasında, Naşa kuzeyindeki kesimlerde biriken stresin boşalması ile oluşan bir deprem olarak değerlendirilebilir. Bu bölgede, 2011-2012 yılları arasında küçük ölçekli depremlerin ana şoktan sonra yoğun bir şekilde tekrarlayan deprem fırtınaları şeklinde yaşandığı bilindiğinden, benzer bir aktivitenin tekrar etme olasılığı yüksek olarak değerlendirilmektedir.”

Sözbilir, bölgede ana fayın kuzeye eğimli Simav Fayı olduğuna değinerek, “Bu depremlerin Simav Fayı’nın tavan bloğundaki küçük ölçekli sintetik faylanmalarla ilişkili olduğu kabul edilebilir. Bu kapsamda, küçük ölçekli artçı depremlerin belirli bir süre daha devam edeceği öngörülebilir. Panik oluşturacak bir durum yok.” diye konuştu.

 SİMAV FAYI GEÇMİŞTE YIKICI DEPREMLERE NEDEN OLDU

Kütahya’nın Simav ilçesi, Batı Anadolu’nun aktif fay hatlarından biri üzerinde yer alıyor. Bölgedeki jeolojik yapı, özellikle Simav Fayı olarak bilinen ve geçmişte yıkıcı depremlere neden olan bir hattın etkisi altında.

Simav Fayı, kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanıyor ve Batı Anadolu’da etkili olan genişleme rejiminin bir sonucu olarak normal fay karakteri taşıyor. Bu, yer kabuğunun iki tarafının birbirinden uzaklaştığı ve fay boyunca düşey hareketlerin görüldüğü anlamına geliyor.