Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, adanın güneybatısında su alan “BATUHAN A” isimli 69 metre boyundaki genel kargo gemisi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait KEGM-6 ve KIYEM-4 hızlı tahlisiye botlarının hızla olay yerine yönlendirildiği kaydedildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Geminin çağrılara cevap vermemesi nedeniyle tehlike safhası ilan edildi. Bölgede gemiye dair bir bulguya henüz rastlanmamıştır. Arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor.” dedi.
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, olayın ardından bölgeye Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı iki ekibin yanı sıra Balıkesir’in Bandırma ilçesinden bir ekibin gönderildiğini söyledi.
NTV canlı yayınına bağlanan Vali Demirtaş, “Dalgalar 3 metreyi buluyor. Arama çalışmalarımızda en kısa zamanda olumlu haberler alırız diye düşünüyorum. Gemideki 6 personel de Türk vatandaşı. Marmara Adası’ndan Gemlik’e gelmek üzere yola çıkıyor.” dedi.
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Marmara Denizinde İmralı Adasının güney batısında 69 m. boyundaki 6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuruyük gemisinden 06.32’de acil durum sinyali alındığı belirtildi.
Açıklamada, “Bölgeye derhal Sahil Güvenlik Komutanlığı ve KEGM deniz ve hava unsurları yönlendirilmiştir. Bölgedeki gemilere Türk Radyo aracılığı ile çağrılar yapılmaktadır.
Saat 07.12 itibarı Batuhan A isimli gemiden alınan AIS sinyalide kesilmiştir.
Batuhan A isimli geminin çağrılara cevap verememesi nedeniyle, Arama Kurtarma Yönetmeliğinin (c) bendine göre “Tehlike safhası” ilan edilmiştir.
Batuhan A isimli gemi son durum: Bölgeye intikal eden TCSG 25, TCSG 85, TCSG 313 botları aramalara devam etmektedir. Helikopter hava muhalefetinden dolayı kalkış yapamamıştır. Şu ana kadar yapılan aramalarda içi boş bir can salı bulunmuştur.
Söz konusu gemi, dün akşam saat 20:00 sularında Marmara Adasından Gemlik’e yüklü olarak seyre kalkmıştır.” denildi.
AYNI GEMİ DAHA ÖNCE KARAYA OTURMUŞ
“Batuhan A” gemisinin 2 Nisan 2021’de yük boşaltmak için Çanakkale’nin Biga ilçesinde Karabiga belde Belediyesine ait limana yaklaştığı sırada karaya oturmuştu.
Gemi, kaptanın çağrısı üzerine bölgeye giden Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait “Türkeli” isimli römorkör tarafından çekilerek, 2 gün sonra bulunduğu bölgeden kurtarılmıştı.
İÇİŞLERİ BAKANI’NDAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Bakan Yerlikaya,, “Arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere 1 Sahil Güvenlik Korveti ve 1 Sahil Güvenlik Uçağı da bölgeye intikal etmek üzere görevlendirilmiştir.” dedi.
Yerlikaya ayrıca olumsuz hava şartları sebebiyle bölgeye intikal edemeyen 1 Sahil Güvenlik Helikopterinin de hazır beklediğini belirtti.
MERMER YÜKLÜYMÜŞ
Batan kuru yük gemisinin mermer yüklü olduğu bildirildi.
BURSA VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA
Bursa Valiliği’nden yapılan 6 kurtarma botu, 1 Sahil Güvenlik korveti, 1 helikopter, 1 keşif karakol uçağı ile aramaların sürdüğü belirtilen açıklamada, ilerleyen saatlerde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 1 kurtarma gemisi, 1 mayın gemisi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait Nene Hatun römorkörünün de çalışmalara katılacağı kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:
“15 Şubat 2024 Perşembe günü saat 06.32’de Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı Harekat Merkezi tarafından içerisinde 6 personel bulunan BATUHAN A isimli ticari geminin Marmara Adası Badalan Limanı’ndan 1250 ton mermer tozu yükü ile 14 Şubat Çarşamba günü saat 20.30’da çıkış yaparak Gemlik Limanı’na intikali esnasında Karacabey kuzeyi 4 mil açığında (40 28.47K-028 16.40D) 06.20’de battığı ihbarı alınmıştır. İhbarın alınmasına müteakip arama kurtarma çalışmalarına başlanmış olup, halihazırda 12.00 itibarıyla AFAD, Sahil Güvenlik, Deniz Polisi, Jandarma, UMKE, ANDA, AKUT ve NAK ekiplerinden oluşan toplam 6 kurtarma botu, 28 araç ve 1 adet Sahil Güvenlik korvetinden oluşan 275 personelle kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir. Arama kurtarma faaliyetine katılan halihazırda 1 Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Korveti, 3 adet Sahil Güvenlik botu, 1 adet Sahil Güvenlik helikopteri, 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Keşif Karakol Uçağı, 2 adet Kıyı Emniyet botu arama kurtarma faaliyetlerine devam etmektedir.
İlerleyen saatlerde 1 adet Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi ve 1 adet mayın gemisi, ROV (Sualtı Robotu) cihazı bulunan Deniz Polisi ekibi ve 1 adet Kıyı Emniyet unsuru olan Nene Hatun römorkörü arama kurtarma faaliyetlerine katılacaktır.”
“ULAŞAMIYORUZ”
Geminin sahibi Murat Altıntaş’ın kardeşi Muhsin Altıntaş, geminin neden battığıyla ilgili bilgisinin bulunmadığını, hava şartlarından olabileceğini söyledi.
Altıntaş, ağabeyinin de gemide olduğunu belirterek, “Şu anda kimseye ulaşamıyoruz. Ağabeyimle beraber gemide 6 personel vardı.” dedi.