Marmara Denizi, son yıllarda artan müsilaj sorunuyla karşı karşıya. Müsilaj, denizdeki mikroorganizmaların aşırı çoğalmasıyla oluşan yapışkan ve jelimsi bir madde olarak tanımlanıyor. Bu durum, deniz ekosistemini tehdit ediyor ve deniz canlılarının yaşamını olumsuz etkiliyor.
Kadıköy Moda Sahili’nde görülen müsilaj belirtileri, denizanalarının kıyıya vurup su yüzeyini kaplamasıyla oluştu. Bu durum, çevrecileri ve vatandaşları endişelendiriyor. Su Bilimci Dr. Erol Kesici, Marmara Denizi’nin artık yok olduğunu gösteren bir manzara olduğunu belirtiyor. Kesici, denizanalarının doğal canlılar olduğunu ancak bu şekilde buluşlarının kirliliğin denizin direncinin yok olduğunun göstergesi olduğunu vurguluyor.
Marmara Denizi’nin oksijensiz kalması ve asitleşmesi, müsilaj sorununu daha da kötüleştiriyor. Kesici, “Marmara Denizi ölmekte. Bu bir doğa olayı değil, doğanın tepkisidir. İnsanın denizleri yok etmesinin sonucudur” diyor.
Müsilajın temel nedenleri arasında atık deşarjı ve kirlilik bulunuyor. Bu sorunların çözülmesi için atık yönetimini iyileştirme, deniz temizliği ve iklim değişikliği ile mücadele gerekiyor. Marmara Denizi Eylem Planı gibi bütüncül yaklaşımlarla bu sorunların çözülmesi için herkesin eyleme çağrılması gerekiyor