KUZEY MARMARA’DA NE OLDU?
Kuzey Marmara Otoyolu’nun Sakarya mevkiinde İstanbul istikametinde yaşanan korkunç kazanın nasıl meydana geldiği çaresizliğin boyutunu gözler önüne serer nitelikte. Önce otoyoldaki yoğun sis görüş mesafesini kıstı. Kaza ilk olarak sol şeritte yavaşlayan kamyonete çarpan yolcu otobüsüyle başladı. Yolun sol şeridi kaza nedeniyle kapandı ve bazı yolcular otobüsten indi. O sırada görüş mesafesinin oldukça kısaldığı yolda arkadan gelen 2 otobüs ve 2 TIR’ın aralarında bulunduğu araçlar olay yerinde bekleyen yolcuların arasına daldı.
‘HIZ VE YANLIŞ ŞERİT KULLANIMI YİNE KAZA GETİRDİ’
Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Yiğit Dedeoğlu kazayı ve olayları başlatan faktörleri yorumladı. Dedeoğlu, hava koşullarının büyük ölçüde risk barındırdığını vurgulayarak kazanın oluş sebebine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Kazanın hemen ardından çekilen olay yeri görüntülerinde sisin çok yoğun olduğunu görüyoruz, sis demek görüş kısıtlaması yarattığı kadar su buharının yol üzerine çökmesi ve kaygan zemin şartı oluşturması anlamına da geliyor. Sürücülerin bu hava ve zemin koşullarını gözeterek hızlarını düşürmeleri, takip mesafesine dikkat etmeleri ve uygun şeritlerde seyir etmeleri gerekirken bu önlemleri almadıkları görünüyor. Özetle maalesef hız ve yanlış şerit kullanımı yine kaza getirdi.”
‘SÜRÜCÜLERİMİZİN OTOYOL KÜLTÜRÜ YOK’
Otoyollarda şerit disiplini de kaza ihtimalini düşürmek için oldukça önemli. KMO’da yaşanan kazanın ardından, Yiğit Dedeoğlu’nun dikkat çektiği nokta ise konuyla ilgili yasakların yeterince önemsenmediği yönünde. “Otoyollarda orta şerit ve sol şerit popülasyonu çok fazla, kimse sağ şeritlerde seyir etmek istemiyor” diyerek 28 Aralık gecesi yaşanan talihsiz kazayı yorumlayan Dedeoğlu, otoyol kültürünün olmadığının da altını çizdi.
BAŞINIZA GELİRSE NE YAPMALISINIZ?
KMO’daki kaza sol şeritte meydana gelmiş ve arkadan gelen araçlar da olaya dahil olunca sonuç deyim yerindeyse facia olmuştu. Otobüsteki yolcuların yola inmesiyse ne yazık ki can kaybını artırmıştı. Böyle bir durumda neler yapılması gerektiğini tüm detaylarıyla anlatan Yiğit Dedeoğlu, otoyollarda görevli acil durum ekiplerinin varlığının önemli olduğuna da dikkat çekti.
Dedeoğlu, “Otoyollarda görevli acil durum ekipleri kaza sonrası hızla olay yerine intikal ederek bölgenin güvenliğini alabilecek kapasite ve imkana sahipler. Kaza geçiren vatandaşların kaza yerinde kendilerini güvene almaları ve çevreden geçen vatandaşların 112’yi arayarak mümkünse arkadan gelen araçları uyarmak amacıyla ışıklı ve reflektif araçları kullanmaları faydalı olacaktır. Kaza sonrasında eğer ciddi bir yaralanma olmazsa sürücü ve yolcuların bariyerin diğer tarafına geçerek ilk yardım ekiplerini beklemeleri gerekiyor. Yardımseverlik adına yaralılara müdahale etmek daha büyük riskleri beraberinde getirebilir, müdahaleyi sağlık ekiplerinin yapması gerekir” dedi.
GÜVENLİ YOLCULUĞUN 3 SIRRI
Yiğit Dedeoğlu, kazalar sevdiklerimizi hayattan koparmasın, kimseyi yasa boğmasın diye alınacak bazı önlemler ve belki de kitaplarda yazmayan 3 kuralı ise şöyle açıkladı: