Dünya tarım ekonomileri arasında ilk 10’da yer alan Türkiye, geleceğin tarımını akıllı tarım teknolojileriyle şekillendiriyor. Tarlalarda yerleştirilen sensörlerden elde edilen verilerle çiftçiler, daha bilinçli kararlar verebiliyor, verimliliği ve sürdürülebilirliği artırabiliyor.
İSRAF ÖNLENİYOR, MALİYET DÜŞÜYOR
Toprak nemi, bitki sağlığı ve hava durumu gibi kritik bilgileri anlık takip eden sensörler, sulama ve gübreleme gibi işlemlerin optimize edilmesine yardımcı oluyor. Böylelikle kaynak israfı önleniyor ve maliyetler düşüyor. Aynı zamanda çevreye duyarlı bir üretim modeli hayata geçirilmiş oluyor. Akıllı sulama sistemleri, drone’lar ve robotik tarım araçları gibi yenilikçi çözümler, tarımsal üretimde yeni bir çağ açıyor.
YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER KATKI SAĞLIYOR
Organik tarıma ve doğa dostu üretim tekniklerine yapılan yatırımlar da sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunuyor. İzmir ve çevresinde meyve bahçelerinde sensör teknolojileri yaygın olarak kullanılıyor. Adana’da ise tarım arazilerinde drone kullanımı ve akıllı sulama sistemleri gibi dijital tarım uygulamaları oldukça ilgi görüyor. Konya’da da otomatik sulama gibi dijital tarım uygulamaları tercih ediliyor.
VERİM KAYBI AZALIYOR
Dijital tarım teknolojilerinin kullanımının buğday, soya ve patates gibi tarım ürünlerinin ekimindeki etkileri açıkça görülüyor. Dijital tarım teknolojileri sayesinde toprakta verim kaybı yüzde 20’ye kadar azalırken, ürün verimi yüzde 5 kadar artıyor. Arazide harcanan maliyetten ise yüzde 70’e kadar tasarruf ediliyor.
TARIM İVME KAZANIYOR
2023 yılında tarımsal dijital teknolojilere yapılan yatırımlar 1 milyar doları aştı. Sensörler, akıllı tarım makineleri ve veri analitiği platformları gibi çözümler, tarımsal verimde yüzde 20’lik bir artış sağladı. Çiftçilerin yüzde 70’i de bu dönüşümün bir parçası olarak dijital tarım teknolojilerini kullanmaya başladı.