Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye, ‘akreditasyon’ alanında tek

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından yayımlanan 2024 yılı Sürdürülebilir Kalkınma için Kalite Altyapısı Endeksi Raporunda, Türkiye’nin bir yılda beş sıra birden yükseldiği belirtilmektedir. Ancak, raporda Türkiye’nin 155 ülke arasında 100 tam puanla zirveye yerleştiği bilgisi doğru değildir. Gerçekte, Türkiye’nin akreditasyon alanında bir yılda beş sıra yükseldiği UNIDO tarafından değil, farklı bir kaynak tarafından aktarılmıştır

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından yayımlanan 2024 yılı

UNIDO Raporu: Türkiye Akreditasyon Alanında Zirveye Ulaştı

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatının (UNIDO) 2024 yılı “Sürdürülebilir Kalkınma için Kalite Altyapısı Endeksi Raporu”nda Türkiye, akreditasyon alanında önemli bir başarıya imza attı. 155 ülke arasında bir yılda beş sıra birden yükselen Türkiye, 100 tam puanla zirveye yerleşti ve akreditasyon alanındaki küresel liderler arasında yerini aldı. ABD, Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya, Fransa ve Hindistan gibi büyük ekonomilerle birlikte zirveyi paylaşan Türkiye, bu başarısıyla sürdürülebilir ve rekabetçi ekonomi yolunda önemli bir adım daha attı.

Genel Sıralamada da Yükseliş
Raporda metroloji, standardizasyon, uygunluk değerlendirme, politika geliştirme ve akreditasyon alanları değerlendirildi. Türkiye, genel sıralamada iki sıra yükselerek 14. sıraya yerleşti. Bu yükseliş, Türkiye’nin kalite altyapısına ve uluslararası rekabet gücüne sağladığı katkıları teyit etti.

TÜRKAK’ın Rolü
Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), uluslararası tanınırlığını güçlendirerek Türk ürün ve hizmetlerinin küresel pazardaki etkinliğini artıran adımlar atmaya devam ediyor. 2024 yılında, Uluslararası Havacılık ve Uzay Kalite Grubunun faaliyetlerinin IAF MLA kapsamına dahil edilmesi, Türk havacılık ve savunma sanayisinin uluslararası pazarda daha geniş bir yer edinmesine olanak tanıdı. Ayrıca, sera gazı salınımının doğru ölçülerek azaltılması projesi ile iklim kriziyle mücadeleye katkı sağlaması bekleniyor.

Yenilikçi Gelişmeler
TÜRKAK, yapay zeka, bilgi güvenliği, siber güvenlik, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, biyobanka ve gıda güvenliği gibi yeni hizmet alanlarında teknik gelişmeleri takip ederek akreditasyon sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunuyor. Bu yenilikçi yaklaşım ve uluslararası iş birlikleri sayesinde TÜRKAK, akreditasyon alanında uluslararası alanda söz sahibi öncü kurumlar arasında yer alıyor.

Başarı Verileri
TÜRKAK’ın lider ve öncü kurum imajı, sadece uluslararası raporlarla değil, aynı zamanda faaliyetleri ile ilgili somut ve ölçülebilir verilerle de ortaya konuyor. 2.115 farklı teknik uzmanlık alanında ve 133.611 kapsamda sağladığı akreditasyon hizmeti ile TÜRKAK, uluslararası arenadaki konumunu her geçen gün güçlendirmeye devam ediyor